За ползата от доброто легло

Замисляли ли сте се колко време от живота си прекарвате в леглото? Без значение дали спите, четете книга или правите секс. Според британски учени човек губи близо 25 години от живота си в кревата. По-подробна статистика показва, че 50% от хората отделят за сън до 6 часа на нощ, 37% спят от 6 до 8 часа, 13% проспиват 9 часа, а цели 66% признават, че си наваксват през почивните дни. 94% от запитаните в наскоро проведена анкета споделят, че делят леглото с партньор, а само 6% се разполагат сами в кревата си. Сега нали разбирате, колко важно е върху какво човек полага нощем снагата?

В днешно време почитателите на класическите дюшеци, пълни с пух и перушина, стават все по-малко. За сметка на това се увеличават привържениците на матраците. Но не на какви да е, а на тези от най-ново поколение. Става дума за модели, които възвръщат формата си и гарантират здравословния сън. Доказано е, че добрият матрак може да компенсира ограничените часове сън, като повишава качеството му. Лабораторни изследвания на италиански център показват, че ако човек се върти средно по 100 пъти нощем на обикновено легло с пружини, то на висококачествен матрак - тип memory foam, цифрата спада 17 пъти. Смятате, че това няма кой знае какво значение? Нищо подобно - от добрия сън зависи стабилността на имунната система, растежа и регенерирането на тъканите в тялото, е мнението на медиците.

Какъв вариант на матрак точно ще изберете, е въпрос и на личен вкус. В момента технологиите са толкова напреднали, че пазарът (дори и нашият) е буквално залят с най-различни модели. Relaxan и merino например имат твърда основа и високо ниво на ортопедичност. Ultracomfort и duoflex са с умерена твърдост на повърхността и висока еластичност. Последният хит на световния пазар пък са матраците memoflex, пълни с memory foam - тоест пяна с памет. Този материал - memory foam, е разработен първоначално за мисиите на НАСА. Той перфектно се моделира по извивките на тялото и осигурява адекватна опора за всяка негова точка. Разбира се, класика си остават и латексовите матраци, чието най-добро качество е, че освен сравнително евтини, те са ергономични и ортопедични.

Каква е разликата между матраците от едно време (пружинните) и тези от най-ново поколение (memorflex), при условие че не броим най-външната обвивка? В първия случай матракът заема формата на тялото до 40%, докато във втория процентите скачат до 90. Разлики има и по отношение комфорта на тялото. В първия случай става дума за среден до минимален комфорт и липса на допълнителни аксесоари като протектори и шалтета. Във втория специалистите регистрират максимален комфорт, без наляганe, причиняващо обикновено болки в мускулите и ставите.

От друга страна, пружините на пружинните матраци остаряват с времето и губят свойствата си.

Докато при memorflex-системата свойствата не се променят с времето по простата причина, че няма пружини, които да се износват, а използваната материя е високоеластична, за която обичайно дават гаранция поне 20 години живот. Пружинните имат и друг недостатък - те създават благоприятстваща среда за акари и други вредни микроорганизми. Матраците от двата вида се различават и по друг съществен показател. Тези на пружини имат една зона на твърдост по цялата повърхност, докато другите гарантират 5 различни зони на твърдост.

По отношение циркулацията на въздух някои марки предлагат пружинни матраци, при които има възможност за вентилация. Но не всички. Докато всички матраци - тип memorflex, независимо от марката, са снабдени с отвори, които позволяват на въздуха да циркулира и охлажда матрака. Известно неудобство при старите модели е нуждата от периодично преобръщане на матрака в периода на неговото използване. При тези от най-ново поколение досадното упражнение отпада. Пружинните модели по принцип не се препоръчват при продължително залежаване. Memorflex се използват именно в такива случаи, благодарение на нежната опора без притискане на кожата.

И на последно място, но в никакъв случай не и по значимост - пружинните матраци, както всички знаем, се местят трудно и се доставят в разгърнат вид. Тези от ново поколение са лесни както за местене, така и за пренасяне, а и се доставят под формата на руло.

Пружинните имат и някои съществени недостатъци, когато става дума за спане на двама души. Те не могат да осигурят независимост. Единият винаги зависи от движението на партньора си в кревата. Според някои експерти съвкупността от пружини създава вредно за здравето магнитно поле. Това обаче все още не е категорично доказано. Доказано е обаче, че пружините в пружинните матраци подлежат на корозия.

Луксозният креват се появява в Рим
Първите сведения за кревати идват от неолита - археолози намират големи дървени корита, които изглежда са служели именно за спане на древните хора. 3400 г. преди Христа египетските фараони откриват преимуществата на издигнатите над земята платформи. Простосмъртните им поданици обаче нямат право на такива глезотии и спят върху палмови пръчки, струпани в ъгъла на дома.

Първото луксозно легло се появява в Римската империя. То е декорирано със злато, сребро или бронз, и има подобие на "матрак", поставен върху бронзови пръчки и напълнен с тръстика, сено, вълна или перушина. През Ренесанса дюшеците започват масово да се пълнят с грахови шушулки или слама, в краен случай с перушина. В края на XVIII в. се появяват комбинациите от желязна конструкция и памучен матрак.

И така до 1865 г., когато е патентована първата пружина за производство на матрак. През 1930 г. пък се раждат пружинните модели с тапицирана основа. 20 годни по-късно на пазара се появяват матраци и възглавници от каучукова пяна (латекс). Още 10 години са нужни на специалистите, за да измислят водното легло.

Истинска революция в производството на матраци става през 1970 г. със създаването на материала Memory Foam. Става дума за високотехнологичен латекс, предназначен за мисиите на НАСА. Memory Foam е специален материал с висока плътност и невероятна еластичност. При контакт с топлината на кожата той заема точната форма на тялото, без да го притиска в нито една точка.

През 1980 г. обаче италианецът Джулиани Мани измисля процес за пресоване, навиване и вакуумно пакетиране, с което прави истинска революция в производството. Световният патент за тази технология принадлежи на компанията "Magniflex". По-късно пак тази компания започва да внедрява в производството на матраци материали като латекса, "water" латекса и пяната с памет. Последната новост пък е технологията memoflex.