Легло - библиотека

Идеите за спестяване на пространство в дома са неизчерпаемо много. Някои от тях обаче наистина заслужават да им бъде отделено специално внимание. Такъв е примерът с модела, наречен Bed-case (съчетание между "bed" – легло и "bookcase" – библиотека). Той е дело на дизайнерката Karen Babel и спестява място благодарение на нестандартния си дизайн, напомнящ структурата на пъзела.

Дизайнът включва 2 отделни елемента – фиксирани на стената 5 рафта за книги (свързани помежду си с тънка рамка) и 4 елемента за леглото, които запълват идеално празното пространство около рафтовете. Така, когато не се нуждаем от легло, разполагаме с библиотечка със свеж и нестандартен дизайн. Отделени от цялата тази конфигурация обаче, елементите за леглото пасват един в друг така, че се получава един цялостен матрак – единичен или двоен, в зависимост от това колко елемента са използвани. През това време рафтовете за книги продължават да вършат своята работа, с единствената разлика, че вече отдалеч изглеждат като 5 отделни лавици.

Концепцията за Bed-case е идеална за помещения и жилища, в които свободното пространство никога не достига и поради тази причина е особено важно да бъде пестено. Единственият проблем при нея е фактът, че сутрин леглото задължително трябва да бъде оправяно и да се отдели допълнително време за сглобяване на библиотеката в нейния първоначален вид.